Welcome to WebmasterWorld Guest from 54.226.47.198

Forum Moderators: Robert Charlton & aakk9999 & andy langton & goodroi

Message Too Old, No Replies

It looks like Google is tweaking image search again

     
10:43 am on Sep 2, 2008 (gmt 0)

Senior Member

WebmasterWorld Senior Member zeus is a WebmasterWorld Top Contributor of All Time 10+ Year Member

joined:Apr 28, 2002
posts:3444
votes: 1


I saw yesterday that some images are again missing from the index with filter on which dont have any explicit in it, but I also see when I do a site: search for my images with filter on there is about 6500 with of there is 5500 so maybe they are just having a glitch.

Last update about 3 Month ago they did a good job, I saw many "normal" pictures back in index, filter worked good, so it really had the quality like a few years ago, but now they are messing with the images again and a lot of images has once again gone, not as much as last time but TO Much, I see that often in the image result they finally had it right then they mess with it again and we are back to the Garbage.

4:32 pm on Sept 2, 2008 (gmt 0)

Senior Member

WebmasterWorld Senior Member tedster is a WebmasterWorld Top Contributor of All Time 10+ Year Member

joined:May 26, 2000
posts:37301
votes: 0


It's hard to know what is going on with Image Search - it's so rarely discussed by either webmasters or Google.

I have on client whose (not adult) business requires a lot of images with large areas of skin. There's no safe search filtering on their images at all right now. But I've also found a real glitch - a situation where Google's thumbnail of a image has inverted the colors, turning white into black and vice-versa.

4:54 pm on Sept 2, 2008 (gmt 0)

Senior Member

joined:June 3, 2007
posts:6024
votes: 0


it's so rarely discussed by either webmasters or Google.

Probably because no one seems to comprehend what's going on:-)

The only thing I know is that for keyword phrases with product images for which I rank #1 in Web then hardly any appear in Images search yet when I search in Images for keyword phrases the results show my images from my sites which do not show up in Web search!

It almost seems to be deliberate or an incredible coincidence.

9:30 pm on Sept 2, 2008 (gmt 0)

Senior Member

WebmasterWorld Senior Member zeus is a WebmasterWorld Top Contributor of All Time 10+ Year Member

joined:Apr 28, 2002
posts:3444
votes: 1


I have had a eye on Google image for years, what I have seen the last 2 days is that many images is gone from the index, with safe search on and off.

Its said be cause just last week everything looked pretty good a lot of images found with filter on and off - filter worked and more images.

Now it looks like they are once again loosing images, but I dont see as last time that its a filter problem be cause images are lost when filter is on and off.

tedster I would like to see this image problem

9:47 pm on Sept 2, 2008 (gmt 0)

Moderator from US 

WebmasterWorld Administrator martinibuster is a WebmasterWorld Top Contributor of All Time 10+ Year Member Top Contributors Of The Month

joined:Apr 13, 2002
posts:14221
votes: 226


Google image search is a little quirky. If you do a site:example.com search you'll find hotlinked images in the results. This is a longstanding issue where hotlinked images are credited to the site that's hotlinking them. The images displayed in the Image Search SERPs are displayed as if originating from the hotlinker instead of from the actual image host.
10:05 pm on Sept 2, 2008 (gmt 0)

Senior Member

WebmasterWorld Senior Member zeus is a WebmasterWorld Top Contributor of All Time 10+ Year Member

joined:Apr 28, 2002
posts:3444
votes: 1


martinibuster - yes I mentioned this sometime ago and someone from this forum would tell a Google member at a conference, Im not sure if he/she did it.

I have something to add if that hotlinking has "bad" words/content on hes site, your images are filtered when moderate search is on.

12:46 pm on Sept 3, 2008 (gmt 0)

New User

10+ Year Member

joined:May 11, 2005
posts: 40
votes: 0


Hi,

Huge drop for my 2 web sites, starting September 1st. Looks like 80% of my images disappeared from the index for both of them. I never saw this happening on my sites before, this is very stressful.

Looks like my regular ranking dropped a little also.

What is odd is that the exact same situation is happening for my 2 sites (one site in French and a similar site in English). Both of them are totally white hat.

Other people seeing that? Is it possible that it is just a glitch and everything will be back in the next few days? If I recall well, images are not indexed often...

Thanks.

[edited by: tedster at 6:37 pm (utc) on Sep. 3, 2008]

3:20 pm on Sept 3, 2008 (gmt 0)

Senior Member

WebmasterWorld Senior Member zeus is a WebmasterWorld Top Contributor of All Time 10+ Year Member

joined:Apr 28, 2002
posts:3444
votes: 1


Shrike99 - well in a way its a good thing that it happen for both sites, then you know its google messing things up.

I also have 2 sites both have lost images, maybe 50% is gone, also clean sites, what I Hope and think is that maybe this will last for this week and then we will be back, if not we could be in trouble for the next 3 month when something is happening again.

3:27 pm on Sept 3, 2008 (gmt 0)

Preferred Member

10+ Year Member

joined:June 9, 2005
posts:354
votes: 0


I'm also seeing a drop in image search on a 10 year old, white hat clipart site. Normal search is looking fine so far (*knock on wood*).

Spidering looks normal, Googlebot-Image going at the usual rate (from a manual look at the logs, I'll crunch it through an analyzer later), and is getting either a 304 or 200 response as expected.

For now I'm hoping it's just glitch that sorts itself out and am not too worried. I'm going to keep a close eye on the logs and image search results to see if anything looks unusual.

3:28 pm on Sept 3, 2008 (gmt 0)

New User

10+ Year Member

joined:May 11, 2005
posts: 40
votes: 0


Zeus - Hope you're right. I had time to look carefully at what is going on: On my French website, I have now 239 images indexed in Google, but 3000 in Yahoo.

Let's just hope Google still give back it's love on my images before too long...

4:03 pm on Sept 3, 2008 (gmt 0)

Senior Member

WebmasterWorld Senior Member zeus is a WebmasterWorld Top Contributor of All Time 10+ Year Member

joined:Apr 28, 2002
posts:3444
votes: 1


LunaC - image glitch or update will not effect your google rankings.

As I see many has lost images, then I really think they will be back, IF they dont mess up like some times ago.

2:16 pm on Sept 4, 2008 (gmt 0)

Senior Member

WebmasterWorld Senior Member zeus is a WebmasterWorld Top Contributor of All Time 10+ Year Member

joined:Apr 28, 2002
posts:3444
votes: 1


today I see a LITTLE change, I noticed sometimes about 15% more images are in the index and then gone again, but I need a 100% more to be back.

Could be a beginning of a comeback

2:42 pm on Sept 4, 2008 (gmt 0)

New User

10+ Year Member

joined:May 11, 2005
posts:40
votes: 0


Zeus, same for me here. Went from 239 images to 447 on my French website. Also went from 101 on my English website to 179. Hope it still goes up in the next few days!
3:01 pm on Sept 4, 2008 (gmt 0)

Preferred Member

10+ Year Member

joined:June 9, 2005
posts:354
votes: 0


I'm seeing them come back to, spidering looks to be slightly higher than normal. Again, that's just a manual look at the logs, I haven't had time to run it through an analyzer yet today.

As always I'm seeing hotlinkers and sites talking about my site near a random image showing up for my image search with site: .. nothing new there. Today however it's not taking up the few first pages as it was yesterday.

My fingers are crossed, and hopefully we'll all get our images back. Right now I'm cautiously optimistic that it was a glitch.

3:13 pm on Sept 4, 2008 (gmt 0)

Senior Member

WebmasterWorld Senior Member zeus is a WebmasterWorld Top Contributor of All Time 10+ Year Member

joined:Apr 28, 2002
posts:3444
votes: 1


ok that a lot % wise i was from 5700 to 6500 now im back to 5700, but i need 10500 but as it looks they just had a glitch.
11:50 pm on Sept 4, 2008 (gmt 0)

Senior Member

joined:June 3, 2007
posts:6024
votes: 0


it looks they just had a glitch.

Hands up all those fed-up with Google glitches!

12:22 am on Sept 5, 2008 (gmt 0)

Senior Member

WebmasterWorld Senior Member zeus is a WebmasterWorld Top Contributor of All Time 10+ Year Member

joined:Apr 28, 2002
posts:3444
votes: 1


"glitch" well I think its "not sure of cause" a rotation glitch, means they are adding more images to the database and then some DB dont have the images as before so they dont show here and there when the upload/spidering is finished then everything is normal plus some extra images in the index, but who knows, but it surely dont look like a ranking/filter update.
 

Join The Conversation

Moderators and Top Contributors

Hot Threads This Week

Featured Threads

Free SEO Tools

Hire Expert Members